- αργοναύτης
- Γένος κεφαλοπόδων μαλακίων. Ο α. αναπνέει με δύο βράγχια (υφομοταξία διβραγχιωτών) και έχει στο κεφάλι του οκτώ βραχίονες με δύο σειρές κοτύλες σαν βεντούζες (πλόκαμοι) και γι’ αυτό κατατάσσεται στην τάξη των οκτωπόδων. Ζει στις τροπικές θάλασσες, απαντάται όμως και στη Μεσόγειο.
Ο θηλυκός α., μήκους 25-35 εκ., έχει δύο πλοκάμους μακρύτερους από τους άλλους, που εκκρίνουν μια ουσία, η οποία στερεοποιείται μόλις έρθει σε επαφή με το νερό· η ουσία αυτή σχηματίζει ένα λεπτό κοχύλι, άσπρο, κοίλο και σπειροειδές, πεπιεσμένο στα άκρα, το οποίο συγκρατείται από τους δύο πλοκάμους που το στηρίζουν. Το κοχύλι αυτό, που δεν είναι πραγματικό όστρακο, γιατί δεν παράγεται από τον μανδύα και δεν είναι κολλημένο στο σώμα, χρησιμεύει για να συγκρατεί τα αβγά και να τα προστατεύει μέχρι την εκκόλαψή τους. Το αρσενικό είναι πολύ μικρότερο (περίπου 15 εκ.) και δεν έχει κοχύλι· μοιάζει με χταπόδι και ζει στον βυθό, ενώ το θηλυκό επιπλέει.
Θηλυκός αργοναύτης με το κοχύλι του, το οποίο κατασκευάζει με τα δύο πλοκάμια του για να προστατεύει τα αβγά του (φωτ. Igda).
* * *οζωολ. γένος Μαλακίων Κεφαλόποδων, που ανήκουν στην οικογένεια των Οκταποδιδών.
Dictionary of Greek. 2013.